Перейти до вмісту

Дев’ятий тиждень. Музей Голодомору-геноциду

Дев’ятий тиждень стажування закінчився, а разом з ним і літо, тому всіх колег-студентів хочу сьогодні привітати з початком навчального року і з початком вже менш, на щастя, пекучої пори року – осені. Нехай ця осінь буде для нас продуктивною та плідною як у рамках програми Memory Savers, так й у наших університетах.

Робочий тиждень був чудовий. Я мала змогу бути присутньою та долученою до Фондово-закупівельної комісії свого музею. Сам процес тривав декілька годин і був неймовірно насиченим: дискусії, полеміка та велика кількість нових предметів, що найважливіше. Попередньо я разом зі своїм куратором – пані Мариною Принь (головний зберігач фондів) складала акт на потенційні предмети Основного фонду пов’язані з сучасною війною, мене проінформували про специфіку цієї роботи, показавши на прикладі що і як. Я була дуже натхненою, бо швидко підхопила і разом з тим захопилась іншим видом внутрішньої діяльності музею. Серед предметів були різні групи зберігання: мене, наприклад, вразив російський молитовник для військових, який є показовим прикладом ідеології та наративів окупантів, в якому викладається пропагандистська історія “святого російського воїнства”, цікавий через закладки на певних сторінках цих молитов. Також була низка документів 30-х років, фотографії, рушники свідків, самі свідчення тощо. Були й предмети з експедиції (Київська область) – докази російських злочинів.

Надалі я займалась оцифруванням предметів групи зберігання КФФД та науковим описом предметів НДФ групи зберігання Цифрові джерела, продовжую займатись їх реєстром. Також хочу відмітити пані Яніну та її вебінар, з якою ми – студенти, познайомились ще у Львові. Була вражена її професіоналізмом та доступністю, з якою вона пояснювала нам досить складні речі, даючи цінні поради. І, звісно, дуже тішить, що ми усі знайомі між собою, тому наші онлайн-зустрічі завше приємні та емоційні.