Перейти до вмісту

2 тиждень в музеї “Територія Терору”

Впродовж другого тижня стажування я продовжувала розпочате минулого тижня – опрацювання нових надходжень до музею, точніше – інвентарно – аналітичний опис документів сім’ї Розенталь, що включає докладний переклад документів з польської та німецької мов, визначення ступеню їх пошкодження, вимірювання та виклад основного змісту. Хронологічно більша частина документів відноситься до першої половини ХХ ст., загалом – 54 документи.

На початку роботи все, що було відомо про сім’ю, знайдене у вільному доступі, можна було вмістити в декілька речень. Отто та Хелена з Пордес Розенталь, що народилися в 1893 та 1897 роках відповідно, працювали лікарями, жили у Львові на вул. Кармелітській, 8, разом зі своїми дітьми, та загинули у Львівському гетто в 1943 р.

Тож, маючи насправді небагато опублікованих даних та значно більше питань, ще на минулому тижні, я розпочала роботу з документами. В ході роботи, найперше, ми змогли простежити куди сягає коріння сім’ї Розенталь. Батько Отто — Кароль Розенталь походив з Румунії, і одружився на Рахель Пордес в 1893 році, в Перемишлі (Двомовне свідоцтво про одруження – хронологічно перший документ). Сам Отто народився в м. Ясси, у Румунії, 17 липня 1887 року.

Щодо нерухомості родини у Львові, вдалося дослідити на основі нотаріальних актів та договорів купівлі-продажу, кому належав будинок в період від 1905 року до моменту, коли туди заселилася родина Отто. Договір купівлі-продажу, (ориг. – Kontrakt kupna sprzedaży) від 28 квітня 1905 р. Вітольд Валлах (Witold Wallach), який є довіреною особою Кароля Валлаха (Karol Wallach) продає своє нерухоме майно на вул. Кармелітській, 8 та вул. Францисканській, 2 — подружжю Гюнзбергів — Густаву та Ліні за 34000 Kорон. Згодом, документ від 3 липня 1907 року, укладений між подружжям Гюнзбергів (в док.: Gustaw i Lina z Kerbesów Günsberg) з одного боку, та Рахель з Хіртів Розенталь (Rachela z Hirtow Rosenthal), з іншого. Густав та Ліна продають своє нерухоме майно, включаючи двоповерховий багатоквартирний будинок, збудований в “поточному році”, Рахель Розенталь — матері Отто. З цього починається історія сім’ї Розенталь в межах Львова.

Робота над документами продовжується. Сподіваємося, вдасться зібрати повноцінну картину повсякденного життя львівської єврейської родини Розенталь напередодні війни.

Також впродовж цього тижня, відбулося в рамках проєкту два вебінари. Перша лекція, що проходила в понеділок, була радше ознайомчою з історією музею і його основними завданнями; та цифровою стратегією музеїв. Окрім 5 основних завдань, виділили також: музей – як місце, що спонукає, навіть провокує, до рефлексії та як місце отримання досвіду. Вебінар, що проходив в четвер, був присвячений введенню в інтерфейс museum-digital. Додатково дивилася відео на платформі YouTube, розміщені у плейлисті на каналі “Memory Savers”, які присвячені фотографуванню об’єктів.