Перейти до вмісту

Другий тиждень у Чернігівському обласному історичному музеї ім. В. Тарновського

“Чернігів древній став понад Десною,
Собор між зелені, як диво, вирина.
Над вічною і світлою рікою
Не змовкла ще історії струна.”

© Іван Коваленко

Знайомство з філією Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського!

Другий тиждень в мене розпочався у Чернігівському військово-історичному музеї, котрий є філією музею ім. Тарновського. Цей музей якраз і спеціалізується на ролі Чернігівщини в Другій Світовій Війні, а також в російсько-українській війні. Тому весь наступний тиждень в мене промайнув із вивченням матеріалів і експозицій саме Другої Світової Війни.

Пані Людмила залюбки ознайомила мене з всією фондовою роботою, а саме, з картотеками і інвентарними книгами, що допомагали мені в моїх перших кроках цифровізації. І звичайно ж, було оцифровано такі предмети, як медалі, нагороди і ордени часів Другої Світової Війни. Було сфотографовано приблизно 90-100 предметів, а опісля, занесено їх в цифрові бази музею.

Хотілося б окремо зауважити про те, що робота з фотоапаратом для мене дуже невідома, тобто, це були мої перші роботи у фотографуванні спеціальним обладнанням. Тому весь цей тиждень був дуже пізнавальним для мене і навчальним, адже доводилося вчитися працювати з новою для себе технікою і опанувати її. Особливо, такі предмети як медалі, потребують особливих умінь в якісній цифровізації (доводилося вчитися працювати зі світлом і використовувати всі його переваги).

В підсумку, варто згадати про онлайн майстер-класи пані Катерини, котра допомагає нам поглиблювати наші теоретичні знання у цифровізації. За тиждень, я змогла визначити для себе “Що таке музей?“, історію становлення сучасного музею, а також звідки пішла ця назва, ну і звичайно, головні функції неприбуткової постійно діючої установи. Окрім цього, пані Катерина познайомила нас з інтерфейсом програмного забезпечення “Museum Digital“.