Перейти до вмісту

Друга координаційна зустріч в Рівне

Робоча зустріч учасників Memory Savers в Рівне 1-5 жовтня

Впродовж 1-5 жовтня я взяв участь в другій координаційній зустрічі проекту зі збереження культурної спадщини Memory Savers UA. Цього разу вона проходила в місті Рівне – неофіційній резиденції програми, куди приїхали не тільки студенти, але й їх музейні ментори.

Програма була насиченою.

1 жовтня

Ми зібрались на екскурсії до парку історичної реконструкції «Оствиця» Оствиця. Остання – своєрідний експериментальний скансен, який відтворює атмосферу доби Русі 9-12 ст. за допомогою історичної реконструкції та експериментальної археології. Родзинкою комплексу є відтворені малі вітрильні човни, надійність та ефективність яких ми перевірили власноруч – поплавали по річці Усті.

2 жовтня

Основною локацією зустрічі був бізнес-центр «Дія. Бізнес», атмосфера якого вповні відповідала розкладу. Експерт з продуктів Google Олег Костюкевич розказав нам про сферу перетину музею та продуктів Google: Maps, Profiles, Art&Culture.

Відеокріейтор та сценарист Тимур Тимченко розказав нам, як знімати якісний продукт на смартфон. Власне влучна назва воркшопу «Голівуд в кишені» говорить сама за себе. Окрім теоретичної частини, пан Тимур провів невеликий майстер-клас з фото та відеозйомки.

Наостанок наші колеги з Харкова (Ольга Сошникова) та Запоріжжя (Тетяна Шелеметьєва, Ілля Малик) поділились досвідом кризового менеджменту музею під час війни.

3 жовтня

Ми рушили в Острог. Розпочали з екскурсії Державним історико-культурним заповідником м. Острог, яку нам провів заступник директора з наукової роботи Андрій Брижук (цей чоловік з написом на футболці «Ентузіязм» – взірець екскурсійної майстерності). Окрім експозицій, пан Андрій провів нас Музеєм книги та друкарства (так-так, та масивна сіра машина на одній зі світлин призначена для друку) та фондами заповідника.

Локація другої половини дня – Національний університет «Острозька академія». Екскурсія музеєм історії НаУО. Ще один вебінар від колег з Острога про досвід та виклики цифровізації власних фондів.

4 жовтня

Коворкінг Open Office на четвертому поверсі пафосної будівлі Національного університету водного господарства та природокористування. Говорили з Марією Кравченко про культуру креативності та інновації в музеях. Серед іншого, встигли покреативити: міркували на тему того, у що можна перетворити використаний музейний квиток та як зробити виставку з одного експонату. Було круто.

Після обіду координатор проекту, співзасновник ГС Центр цифрової історії Антон Шинкарук допомагав нам створювати прототипи власних цифрових проектів. Знайомство з Рівне закріпили вечірньою екскурсією історичним центром міста.

5 жовтня

Завершили зустріч загальною екскурсією Рівненський Обласний Краєзнавчий Музей (який вразив насиченістю експонаторики та кількістю залів – 22!) та серією розмов про музеї на лінії вогню: Охтирка, Харків, Прилуки…

Усвідомлення масштабу виклику, з яким зіштовхнулись українські музеї та культурні установи, відбувається чіткіше від зустрічі до зустрічі, від вебінару до вебінару. Наше завдання – зуміти перетравити та перетворити той досвід в дієві практики. Мені здається, в нас то трошки виходить. Продовжуємо.

Дякую головній зберігачці ДНІМ Анна Подолян, яка стала мені чудовою компаньйонкою на час зустрічі та всіляко підтримувала.

І звісно, дякую всім учасникам за атмосферні сошиалзи у 309. Я думаю, ми запам’ятаєм цей experience надовго. До зустрічі за два місяці, друзі!)