Перейти до вмісту

Третій тиждень стажування в Чигирині

Вітання! Добіг до кінця третій тиждень стажування в НІКЗ “Чигирин”. Ці 5 днів видались насиченими плідною та різноманітною працею.

Наразі НІКЗ “Чигирин” реалізовує 2 проєкти за підтримки УКФ, тому я намагаюсь допомагати. На цьому тижні робила фото об’єктів заповідника та музейних предметів для брошури, яка буде видана в рамках одного з проєктів.

З цікавістю прослухала 2 вебінари та проглянула навчальні відео про музейну фотографію.

Щодо оцифрування фондів музею: за цей тиждень в Museum Digital було занесено 42 фронтових листа часів Другої світової війни (поки що в загальному доступі лише 20, адже описи ще потребують певних доопрацювань). Не планувала писати лонгрідів, але не можу не заглибитись у історію відправника цих листів, адже мене вони вразили в саме серце (чесно кажучи, деякі розчулили до сліз…). Автор – Коваленко Олександр Пантелейович – протягом 1943-1944 рр. регулярно писав листи батькам в рідний Чигирин. Під час війни базувався у м. Бабаєво Вологодської обл. У листах звертався до батьків з хвилюваннями про їх здоров’я та стан рідного міста після окупації; про себе просив не турбуватися, з нетерпінням чекав з дому посилки з смаколиками та фотографіями. Розповідав у листах про кохану – дівчину Тасю, з якою познайомився в м. Бабаєво. Олександр пробув на війні близько 2,5 років, але, на жаль загинув у 1944 році. Батьки перестали отримувати листи від сина, натомість отримали один, останній, від Тасі. Дівчина співчувала утраті.

Ці листи ви можете подивитись на сторінці НІКЗ “Чигирин” в MD.